Keerpunt 1971: Over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei  
 

Hoorcolleges


Onlangs is mijn derde hoorcollege verschenen bij Home Academy Publishers,  getiteld 'Ommekeer 1971'. 5,5 Uur lang, verdeeld over 17 behapbare hoofdstukken (ideaal voor onderweg!) over de gevolgen van een van de belangrijkste economische besluiten uit de historie. Maar ook waarom de toekomst zonnig is én, zeer actueel, waarom hoge inflatie zeer ongewenst is! 


In 2019 gaf Home Academy Publishers mijn eerste hoorcollege uit, over monetaire geschiedenis van Nederland.

Home Academy geeft hoorcolleges uit voor thuis en onderweg, die te beluisteren zijn als downloads en via de eigen streamingdienst, de Home Academy Club. Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door boeiende sprekers. Zo kan je kennis opdoen in de file, in de trein, op de fiets, tijdens het fitnessen of thuis op de bank.

In 2020 werd mijn tweede hoorcollege gepubliceerd, over centrale banken. Instellingen zoals de Fed in de V.S. of de Europese Centrale Bank (ECB) zijn sinds de kredietcrisis van 2007-2008 niet weg te slaan van de voorpagina’s van de kranten. Zij hebben in 2008 de wereldeconomie van een diepe depressie gered en zijn tot op de dag van vandaag de instellingen die de economieën en financiële markten overeind houden. Kortom, ze zijn zeer belangrijk. Ze zijn echter ook black boxes: heel weinig mensen weten wat die instellingen doen, waarom ze doen wat ze doen en hóe ze doen wat ze doen. Hetzelfde geldt voor hoe hun acties ons allemaal raken, direct en indirect, nu en in de toekomst. In dat hoorcollege laat ik wat licht schijnen op deze invloedrijke, maar bij het grote publiek doorgaans onbekende financiële instellingen. Ik behandel daarin o.a. de ontstaansgeschiedenis van centrale banken, de redenen van hun bestaan en hun werking in de dagelijkse praktijk.

Voor 2022 staan nog enkele hoorcolleges op de planning.